Χειρουργική επιμήκυνση μύλης – Διόρθωση ουλικού χαμόγελου

Τι είναι η Επιμήκυνση Μύλης;

Η επιμήκυνση μύλης είναι μια χειρουργική περιοδοντική θεραπεία που αφορά την μεταβολή της θέσης του ορίου των ούλων γύρω από τη μύλη (ορατό τμήμα του δοντιού), με στόχο την αύξηση του κλινικού μεγέθους της. Η επέμβαση γίνεται για λειτουργικούς ή αισθητικούς λόγους.

Η διαδικασία επιμήκυνσης της μύλης περιλαμβάνει την χειρουργική αφαίρεση τμήματος των ούλων ή και του οστού που περιβάλλει ένα δόντι, για να επιτρέψει την τοποθέτηση μιας προσθετικής αποκατάστασης στο δόντι ή για να βελτιωθεί αισθητικά η εμφάνιση του χαμόγελου. Συνήθως εκτελείται από έναν εξειδικευμένο περιοδοντολόγο.

Πότε Χρειάζεται η Επιμήκυνση Μύλης;

Οι πιό συνηθισμένες περιπτώσεις όπου απαιτείται να γίνει επιμήκυνση μύλης είναι: α) η αισθητική διόρθωση του ‘ουλικού χαμόγελου’ και β) η τοποθέτηση προσθετικών αποκαταστάσεων (εμφράξεως ή στεφάνης) που εκτείνονται κάτω από την γραμμή των ούλων.

Αισθητική Επιμήκυνση Μύλης

Η επέμβαση αισθητικής επιμήκυνσης της μύλης αποσκοπεί στην απομάκρυνση του υπερβάλλοντος ουλικού ιστού που προκαλεί την κατάσταση που είναι γνωστή σαν ‘ουλικό χαμόγελο’. Η κατάσταση δημιουργείται συνήθως όταν για οποιοδήποτε λόγο προκαλείται μια υπερπλασία των ούλων με αποτέλεσμα αυτά να εκτείνονται πέραν της φυσιολογικής γραμμής των ούλων καλύπτοντας τμήμα του δοντιού. Σαν αποτέλεσμα το δόντι φαίνεται να είναι πλέον μικρότερο και κοντύτερο, ενώ στην πραγματικότητα το μέγεθος του είναι απόλυτα φυσιολογικό. Το ίδιο οπτικό αποτέλεσμα δημιουργείται φυσικά και όταν πράγματι το δόντι είναι μικρότερο. Σε αυτή την περίπτωση η μετακίνηση της γραμμής των ούλων προς την κατεύθυνση της ρίζας και η αποκάλυψη μεγαλύτερου τμήματος του δοντιού δημιουργεί την οπτική εικόνα ότι η μύλη του έχει κανονικό μέγεθος. Άλλες αιτίες δημιουργίας ουλικού χαμόγελου είναι το μικρό πάνω χείλος ή το μεγάλο μέγεθος της άνω γνάθου.

Και στις 2 περιπτώσεις ο στόχος είναι η τεχνητή προσαρμογή του ορατού τμήματος του δοντιού στο φυσιολογικό μέγεθος. Πρόκειται ουσιαστικά για μια επέμβαση αισθητικής οδοντιατρικής για τη βελτίωση της εμφάνισης του ατόμου.

Λειτουργική Επιμήκυνση Μύλης

Σε αρκετές περιπτώσεις η επιμήκυνση μύλης καθίσταται αναγκαία όταν δεν υπάρχει αρκετό υγιές τμήμα του δοντιού πάνω από τα ούλα για να μπορέσει να υποστηριχθεί μια προσθετική αποκατάσταση (στεφάνη ή γέφυρα) λόγω τερηδονισμού ή σπασίματος του δοντιού.

Χρειάζεται επίσης όταν υπάρχει τερηδόνα ή σπάσιμο κάτω από τη γραμμή των ούλων για να μπορέσει να γίνει η έμφραξη (σφράγισμα) του δοντιού.

Η Επέμβαση Επιμήκυνσης Μύλης

Η επέμβαση ολοκληρώνεται συνήθως σε μία επίσκεψη με τοπική αναισθησία. Άν βέβαια εμπλέκονται περισσότερα δόντια μπορεί να χρειαστεί μία επίσκεψη ανά τεταρτημόριο του στόματος. Πριν την χειρουργική επέμβαση είναι καλό να έχει προηγηθεί ένας καθαρισμός των δοντιών από τον οδοντίατρο για την απομάκρυνση πλάκας και πέτρας.

Αρχικά γίνεται μια τομή των ούλων γύρω από το δόντι και αφαιρείται ο υπερβάλλων ουλικός ιστός. Τα ούλα στα διπλανά δόντια μπορεί επίσης να χρειαστεί να προσαρμοστούν ελαφρά για να είναι ομαλή η γραμμή των ούλων.

Άν απαιτείται μεγάλη προσαρμογή του ύψους του δοντιού, αλλά κυρίως όταν γίνεται για λειτουργικούς λόγους, μπορεί να χρειαστεί να απομακρυνθεί και ένα μικρό ύψος οστού γύρω από το δόντι. Ιδιαίτερα για τις προσθετικές αποκαταστάσεις, επιβάλλεται να υπάρχει απόσταση τουλάχιστον 2 χιλιοστών φυσικού οδοντικού ιστού ανάμεσα στο οστό και τό όριο της στεφάνης για να μπορέσουν να προσκολληθούν φυσικά τα ούλα.

Κατόπιν τα ούλα τοποθετούνται στη θέση τους και αν χρειάζεται γίνονται ράμματα για να στερεωθούν σφιχτά γύρω από το δόντι. Μια ειδική πάστα τοποθετείται πάνω στην χειρουργημένη περιοχή για να την προστατεύει.

Επούλωση - Αποθεραπεία

Τα ράμματα (αν χρειάστηκαν) αφαιρούνται σε 7-10 ημέρες. Κατόπιν προγραμματίζεται μιά επίσκεψη σε περίπου ένα μήνα για να ελεγχθεί η πορεία της επούλωσης. Η περίοδος επούλωσης διαφέρει ανάλογα με την έκταση της επέμβασης και μπορεί να διαρκέσει μερικούς μήνες μέχρι τα ούλα να πάρουν την τελική θέση τους.

Άν η θεραπεία περιλαμβάνει την τοποθέτηση προσθετικής αποκατάστασης, μπορεί να τοποθετηθεί μια προσωρινή στεφάνη άμεσα ή λίγες μέρες αργότερα, αλλά η τελική στεφάνη δεν πρέπει να τοποθετηθεί πριν ολοκληρωθεί η επούλωση των ούλων. Τα ούλα συρρικνώνονται ελαφρά κατά την περίοδο επούλωσης, με αποτέλεσμα αν τοποθετηθεί αμέσως η τελική στεφάνη, να υποχωρήσουν λίγο τα ούλα και να αποκαλυφθούν τα όρια της στεφάνης δημιουργώντας ένα αντιαισθητικό αποτέλεσμα.